PODPROGRAM 2018 – efekty
- 1. CHRZEŚCIJAŃSKA SŁUŻBA CHARYTATYWNA FILIA W KONINIE z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w KONINIE realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 2183 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 106,95199 ton żywności;
o 10674 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 201 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 26 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 0 spotkań dla 0 uczestników
• Żywieniowe – 2 spotkania dla 22 uczestników
• Kulinarne – 12 spotkań dla 201. uczestników
• Niemarnowanie żywności - 12 spotkań dla 201 uczestników