Przekaż nam 1,5% podatku. Wpisz nasz KRS 0000 220 518 w swoim zeznaniu podatkowym lub skorzystaj z darmowego programu do rozliczenia PIT

Lodówka od Grupy Amica przekazana filii w Koninie

Z opublikowanego przez Banki Żywności raportu „Nie marnuj jedzenia 2020” wynika, że ponad połowa dorosłych Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. Grupa Amica w odpowiedzi na niepokojące dane podjęła działania i przekazała 15 nowoczesnych chłodziarko-zamrażarek NGO-som wspieranym przez Banki Żywności. Jedna z nich trafiła do Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej filia w Koninie.

 

Problem marnowania żywności jest bardzo szeroki i nie dotyczy wyłącznie konsumentów. Każdego dnia setki kilogramów produktów spożywczych – niesprzedanych przez lokale gastronomiczne, supermarkety i producentów żywności, trafia do śmietników. Znaczna część wyrzucanego jedzenia nadaje się jednak do spożycia i mogłaby trafić na talarze osób potrzebujących. Choć inicjatyw angażujących się w ratowanie jedzenia nie brakuje, to często zmagają się one z brakami sprzętów do przechowywania i obróbki żywności. Z ustaleń Banków Żywności wynika, że aż 40% z nich nie ma lodówki.

 

Jedna z chłodziarko – zamrażarek 29 grudnia 2020r została przekazana Chrześcijańskiej Służbie Charytatywnej filia w Koninie.

- Otrzymujemy produkty żywnościowe od lokalnego Banku Żywności z krótkim terminem przydatności do spożycia oraz wymagające zachowania ciągu chłodniczego. Dotąd posiadaliśmy niewielki i już wiekowy sprzęt, który pozwalał nam na przechowywanie niewielkiej ilości żywności przez dłuższy czas. Dzięki otrzymanej pomocy od firmy Amica możliwe będzie ochronienie pozyskanej żywności przed zmarnowaniem i jednocześnie przyjęcie jej większej ilości. To pozwoli na rozdysponowanie jej między podopiecznych fundacji i pomoc większej liczbie potrzebującym – mówi Dorota Skąpska z Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej filia w Koninie.

 

- Cieszymy się, że mogliśmy przekazać sprzęt, który odpowiada na potrzeby organizacji. Tego typu materialne wsparcie ma realny wpływ na zmniejszenie skali marnowania żywności. Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki pozwolą organizacji na przyjęcie większej ilości produktów spożywczych, dzięki czemu większa ilość osób będzie mogła cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem – mówi Małgorzata Fuszpaniak, menedżer do spraw komunikacji kategorii.

 

Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki marki Amica, przekazane organizacjom pozarządowym, wyposażone są w szereg użytecznych funkcji. Na uwagę zasługuje filtr węglowy FreshOn, który eliminuje gaz etylenowy, dzięki czemu warzywa i owoce zachowują świeżość znacznie dłużej oraz VitControl, czyli regulator poziomu wilgotności powietrza w szufladzie lodówki. Przydatna jest także technologia Total NoFrost, która zapewnia stałą kontrolę poziomu wilgotności zarówno w chłodziarce, jak i w zamrażarce, co oznacza brak szronu w środku. Total NoFrost to także większa higiena i dłuższa świeżość produktów, ponieważ stała temperatura w całej lodówce ogranicza do minimum ryzyko rozwoju bakterii.

 

Zapisz się na Newsletter
Chrześcijańska Służba Charytatywna
ul. Foksal 8
00-366 Warszawa
Telefon:
(22) 31 31 425
E-mail:
biuro@bliskoserca.pl
Facebook
YouTube
Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij