Przekaż nam 1,5% podatku. Wpisz nasz KRS 0000 220 518 w swoim zeznaniu podatkowym lub skorzystaj z darmowego programu do rozliczenia PIT

Konin: Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019

PODPROGRAM 2019

Realizacja podprogramu POPŻ 2019 od samego początku była inna niż dotychczasowe, a to z uwagi na problemy z jakimi musieliśmy się zmierzyć. Pierwszym z nich było opóźnienie dostaw do magazynów Banków Żywności, a tym samym opóźnienie w wydawaniu paczek bezpośrednio beneficjentom przez organizacje pozarządowe.  Kolejnym i najpoważniejszym problemem była epidemia koronawirusa- COVID-19 . Wprowadzone  obostrzenia zmusiły nas i naszych podopiecznych do zastosowania środków bezpieczeństwa. To zupełnie nowe wyzwanie.  Ograniczenie wyjścia z domu, maseczki zakrywające nos i usta, rękawiczki jednorazowe, dezynfekcja rąk i zachowanie dystansu oraz zabezpieczenie wolontariuszy – pleksy , odległości  i ilość osób w pomieszczeniu,  stanowiły nie lada wyzwanie dla  blisko 2150 podopiecznych i dla nas podczas wydawania żywności w kwietniu i następnych miesiącach. Jedni odbierali sami ,  innym –szczególnie seniorom,  wolontariusze dostarczali paczki do domu. Nie brakowało osób , rodzin objętych kwarantanną, którym  zarówno wolontariusze CHSCH jak  i Straż Miejska  dostarczali paczki „ pod drzwi” .

Dzięki zaangażowaniu wolontariuszy , zdyscyplinowaniu podopiecznych udało się wydać żywność,  a tym samym zaspokoić potrzeby osób/ rodzin będących w trudnej sytuacji .

Poniżej efekty naszej pracy:

  1. Chrześcijańska Służba Charytatywna Oddz. Wlkp. Filia w Koninie  z terenu województwa wielkopolskiego  przy współpracy z Bankiem Żywności w Koninie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 2189  osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta Konina i gminy Krzymów- województwo wielkopolskie.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

* 103870,6 ton żywności;

* 10666 paczek żywnościowych;

* 0  posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2019 dla 170 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  17 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej - 2 spotkania dla  12 uczestników
  • kulinarnych - 15 spotkań dla 158 uczestników
Zapisz się na Newsletter
Chrześcijańska Służba Charytatywna
ul. Foksal 8
00-366 Warszawa
Telefon:
(22) 31 31 425
E-mail:
biuro@bliskoserca.pl
Facebook
YouTube
Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij