PODSUMOWANIE PODPROGRAMU POPŻ 2017
Chrześcijańska Służba Charytatywna Oddz. Wlkp. Filia w Koninie przy współpracy Bankiem Żywności w Koninie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
1.Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 2555 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta Konina i gminy Krzymów ( województwo wielkopolskie)
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
* 130,42742. ton żywności;
* 14123 paczki żywnościowe;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 2555 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 30 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 11 uczestników
• Żywieniowe – 7 spotkań dla 73 uczestników
• Kulinarne – 22 spotkania dla 350 uczestników