17 i 18 czerwca w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej (PWSZ) w Koninie unosił się najpiękniejszy zapach świata – pieczonego chleba. Stało się tak za sprawą dwu pań: Doroty Skąpskiej, kierującej konińską filią Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) i Agaty Radosh ze Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia z Poznania, twórczyni „Szkoły pieczenia zdrowego chleba w domu”.
Jak informowało zaproszenie na konińskie spotkania szkoły pieczenia chleba, „Coraz więcej Polaków chce jeść zdrowo. Nie zawsze jednak jesteśmy świadomi tego, co jemy. Często trudno podjąć decyzję, który chleb włożyć do koszyka podczas codziennych zakupów, bo wybór w sklepach jest duży. A chleby różnią się od siebie nie tylko wyglądem, nazwą i ceną, ale przede wszystkim składem. Jak zatem wybrać ten, który służy zdrowiu?” Odpowiedź na to ostatnie pytanie padła podczas dwóch wieczorów w PWSZ.
Każdego dnia wstępem do praktycznego pokazu pieczenia chleba była spora porcja wiedzy. Była mowa o chlebie w różnych kulturach. Okazuje się, że współczesny chleb niewiele ma wspólnego z ze swym przodkiem.
„W dawnych czasach chlebem nazywano cienki placek – z roztartych kamieniami ziaren, wody i odrobiny soli, wypiekany na rozgrzanych kamieniach. Taki, nazwijmy go dalej, chleb był przaśny (nie podlegał fermentacji) i dlatego określano go słowem „przaśnik”. Słowianie takie pieczywo nazywali podpłomykami. Hindusi mówią o nim czapati, Żydzi maca, a Indianie tortilla” (http://blog.siegnijpozdrowie.org). Ponieważ to zdrowe pieczywo, warto od czasu do czasu pokusić się o zrobienie takich placków w domu.
Agata Radosh wyjaśniła, czym jest zaczyn, a czym zakwas, jaka jest budowa ziarna, jak robi się białą mąkę, a jak razową. Podała informacje na temat używanych do wypieku chleba mąk i podpowiedziała, czym się kierować, szukając najzdrowszego chleba. Przede wszystkim jednak przekonywała słuchaczy do podjęcia trudu upieczenia zdrowego chleba w domu. Udowodniła, że nie jest to związane z żadną tajemną wiedzą, dostępną tylko piekarzom. Zademonstrowała, krok po kroku, jak przygotować i wyrabiać ciasto, w jakiej kolejności dodawać składniki. Przepisy na własnoręcznie zrobiony chleb, wypróbowane wielekroć przez nią samą, uwzględniały także różnice wynikające z tego, w jakim urządzeniu będzie pieczony: w automacie do pieczenia chleba lub piekarniku.
W dwudniowym programie, który był częścią tegorocznych obchodów Dni Konina, wzięło udział ponad 40 osób. Sam pomysł przyjęto z dużą aprobatą i prośbą o kolejne takie spotkania. W związku z tym dobra wiadomość – od września rusza Klub Zdrowia w Koninie. Już wiadomo, że zajęcia będą odbywać się w każdą trzecią sobotę miesiąca, w Klubie Energetyk, mieszczącym się przy ul. Przemysłowej 3d. Szczegóły dotyczące tematu i godziny pierwszego spotkania będą znane pod koniec sierpnia.
Czytaj o pomocy zdrowotnej ChSCh.
Złóż dar na działalność dobroczynną.
Serwis Informacyjny ChSCh